Voor jong & oud
Persoonlijk & doelgericht
Focus op uw herstel

Beweegprogramma COPD

COPD Beweginsprogramma

Wordt u benauwd als u bijvoorbeeld de trap oploopt of met klusjes in huis bezig bent?

Heeft u last van hoestbuien en heeft uw dokter u de diagnose COPD voorgehouden? Dan heeft u misschien de neiging om lichamelijke inspanning te vermijden in de hoop dat u minder snel kortademig wordt. Maar als u weinig in beweging bent, krijgt u juist meer klachten!

Van veel stilzitten wordt u namelijk minder fit, waardoor u meer energie nodig zult hebben voor de dagelijkse bezigheden. Als alledaagse bewegingen al een hele opgave worden, komt u al helemaal niet meer aan extra bewegen toe. Daardoor is de kans groot dat u in een neerwaartse spiraal terechtkomt: meer benauwdheid, minder bewegen en nóg minder kunnen doen. Deze spiraal kunt u doorbreken door regelmatig te bewegen.

Bewegen geeft lucht! Bovendien heeft bewegen nog veel meer positieve effecten voor uw gezondheid. Het beweegprogramma COPD streeft een aantal realistische doelstellingen na:

  • Het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
  • Het vergroten van de loopafstand.
  • De toename van spierkracht in armen en benen.
  • Het verbeteren van de slijm ophoesten
  • Kortom, een verbetering van de kwaliteit van leven!!

Het programma duurt in principe 1 jaar, waarvan u 11 weken bij ons komt trainen.

Informatie over de intake

Voorafgaand vindt er een intake plaatst en elke 3 maanden zal er een individueel evaluatie moment plaats vinden. De bedoeling is dat u na de eerste 11 weken die u bij ons getraind heeft op uw eigen manier in beweging blijft. Dit zou kunnen in onze fysiofitness, bij een (sport) vereniging of zelfstandig.

Voorafgaand aan het programma vindt er een intake plaats. Tijdens de intake worden alle relevante gegevens van u verzameld, die nodig zijn om u optimaal te kunnen begeleiden.

Denk daarbij aan:

  • De diagnose van uw arts.
  • De longfunctiegegevens van uw laatste blaastest.
  • De uitslag van uw laatste fietstest (indien van toepassing).

Deze gegevens zullen gebruikt worden voor het bepalen van de ernst van de COPD en van de zogenaamde “beperkende factor bij inspanning”. Op deze manier kunnen wij u indelen in een trainingsgroep en u een veilig trainingsschema aanbieden.

Ook zullen wij een aantal testen bij u afnemen, deze beginmeting is belangrijk om het juiste trainingsprogramma te bepalen en om uw vooruitgang te kunnen meten.

Vragen? Neem gerust contact met ons op