Voor jong & oud
Persoonlijk & doelgericht
Focus op uw herstel

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is één van de specialisaties van Fysiotherapie Praktijk Dynamiek. Heeft u last van oedeem en wilt u zich hier graag voor laten behandelen? Dan kunt u bij onze gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut terecht voor verschillende behandelmogelijkheden. Daarbij staat kwaliteit altijd voorop. Daarom staat onze oedeemtherapeut ingeschreven in het BIG- en het Kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten, Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF).

Wat is oedeem precies?

Oedeem is een ophoping van vocht in een deel van uw lichaam. Deze ophoping kan allerlei ongemakken met zich meebrengen. Oedeem zorgt bijvoorbeeld voor een gespannen of stuwend gevoel in uw huid of voor pijn. Ook wordt het lichaamsdeel waarin het vocht is opgehoopt dikker. Met oedeemtherapie kunnen we de oorzaak van oedeem aanpakken en daarmee ook uw klachten verminderen of zelfs verhelpen.

Hoe ontstaat oedeem?

Lymfoedeem ontstaat door het verwijderen van (een deel van) de lymfeklieren of bestraling. Soms zijn er ook te weinig lymfeklieren aangelegd. Lymfeknopen zitten met name in de oksels en de liezen, maar ook in de hals. Het lymfesysteem loopt door uw hele lichaam. Het voert afvalstoffen en eiwitten af, maar heeft ook een afweerfunctie.

Oedeemtherapie in allerlei vormen

Heeft u last van oedeem? Dan kan onze gespecialiseerde oedeemtherapeut u hier op verschillende manieren voor behandelen. Oedeemtherapie bestaat in de volgende behandelmogelijkheden:

  • Manuele lymfedrainage: deze massagetechniek stimuleert zowel de afvoer van lymfevocht als niet aangedane lymfevaten en lymfeknopen
  • Zwachtelen: met behulp van zwachtels oefenen we permanent druk uit, zodat de vochtophoping zo snel mogelijk afneemt
  • Ademtherapie: met deze vorm van oedeemtherapie trainen we verschillende ademhalingsoefeningen, waarmee de afvoer van lymfevocht verbetert
  • Lymfetaping: een specifieke tape met een liftende werking op de huid zorgt dat het onderliggende vocht makkelijker kan worden afgevoerd
  • Oefentherapie: met deze vorm van oedeemtherapie verbeteren we de functies van uw ledematen
  • Compressietherapie: het laten aanmeten van een therapeutisch elastische kous (TEK)

Oedeemtherapie en uw zorgverzekering

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie op verwijzing van een arts of specialist. De eerste twintig behandelingen worden vergoed uit uw aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed vanuit uw basisverzekering.

Vragen? Neem gerust contact met ons op