Voor jong & oud
Persoonlijk & doelgericht
Focus op uw herstel

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeem is een ophoping van vocht in een deel van het lichaam.

Het geeft een gespannen of stuwend gevoel in de huid, pijn of een tintelend gevoel en het lichaamsdeel wordt dikker. Lymfe oedeem ontstaat door het verwijderen van (een deel) van de lymfeklieren of bestraling. Soms zijn er ook te weinig lymfeklieren aangelegd. Met name in de oksels, liezen en hals zitten veel lymfeknopen.

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, het voert o.a. afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. De behandelmogelijkheden door een oedeemfysiotherapeut bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage, dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en stimulering van niet aangedane lymfevaten/knopen.
  • Zwachtelen, middels zwachtels, permanent druk uitoefenen zodat zo snel mogelijk een afname van het vocht gerealiseerd wordt.
  • Ademtherapie, specifieke ademhalingsoefeningen verbeteren de afvoer van lymfevocht
  • Lymfetaping, hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft op de huid waardoor het onderliggende vocht makkelijker afgevoerd kan worden.
  • Oefentherapie, hierbij worden de functies van de ledematen verbeterd.
  • Compressietherapie, het aan laten meten van een therapeutisch elastische kous (TEK).

Vanaf 7 december heeft ProReva iedere twee weken op de donderdagmorgen een spreekuur op onze praktijk aan de Lindehove 6, voor het aanmeten van deze therapeutisch elastische kous (TEK).

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie op verwijzing van een arts of specialist.  De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen worden vergoed uit de basisverzekering.

Vragen? Neem gerust contact met ons op